Dobro došli na SASH dečju prodavnicu
PODRŠKA: +381 21 522 768

Blog Post

Kada cveta bašta, razvija se mašta – ideje za igru i učenje

Živimo u takvom vremenu da nam je sve osim prirode postalo prirodno.

Računari, telefoni, televizori i sva tehnika koja nas okružuje toliko je realna pa nas iznenađuje svaki zeleni list i šareni leptir.

Otuđili smo se od prirode. Prihvatili neka nova pravila koja nas ponekad pritiskaju, stvaraju nervozu i nerazumevanje.

Deca to osećaju i treba im pružiti nešto novo, osvežavajuće i živo. Nešto što se dobija strpljenjem i trudom, a ne novcem i jurnjavom kroz grad.

Gajenje biljaka u bašti ili u kući opušta svakoga. Neki se ovim aktivnostima posvete u zrelim godinama, dok drugi od malih nogu imaju već stvorenu naviku da uvek u svom domu ili dvorištu neguju biljke i uživaju u zelenilu.

Baštovanstvo može biti mališanima izuzetno zanimljivo.  

Čak i ako živite u stanu, uvek je moguće zasaditi nekoliko saksija začinskog i drugog bilja i čuvati ih na osvetljenom prozoru ili na terasi.

Zamislite koliko je lep osećaj kada sa decom izaberete saksije u omiljenoj boji, a zatim zajedno u zemlju stavite seme iz koga će nakon nekog vremena proklijati biljka.

Srećnici koji imaju baštu mogu kroz igru birati posebno mesto za sejanje ili sadnju cveća.

Dok radite zajedno, lako je objasniti mališanima kako biljke rastu. Zašto su im potrebni zemlja, voda, sunce. Deca mogu da shvate i zašto nije dobro biljkama dodavati pesticide. Sve što je prirodno i logično naši mališani shvate lako, treba im samo pokazati na primerima iz stvarnog života.

Čekanje da biljka proklija može biti divno. Kod dece se stvara poseban osećaj brige o nečemu, razvijaju se se strpljenje i pažnja, dobijaju posebnu ulogu, učestvuju u stvaranju nečeg novog.

Ako imate baštu, naučite mališane da prepoznaju korov i uklone ga. Kupite lepe kantice i mali alat i objasnite kako se biljke zalivaju i održavaju; zbog čega im ne treba davati previše vode i kada je pravo vreme za negu.  

Postoji dosta knjiga za decu o baštovanstvu i gajenju bilja, tu su i zanimljivi snimci na internetu. Pogledajte ih zajedno. I sami ćete naučiti nešto novo, a u isto vreme biti oduševljeni načinom razmišljanja svog deteta.

Otvorićete nova pitanja, zadatke, ideje, ali i svest o očuvanju prirode.

Kada shvate koliko truda i vremena treba uložiti za rast jedne biljke, mališani će obraćati pažnju na zelenilo i prirodu oko sebe. Zar se to ne dešava svakome? Tek kada samo pokušamo nešto novo, počinjemo da razumemo i da iz drugog ugla gledamo ono što je već stvoreno. Jasno nam je da nije lako doći do cilja, ali da se trud svakako isplati.

Kada drugari dođu, predložite deci da im pokažu biljke, da objasne šta su radili i šta će se dalje dešavati. Verujte da će bar jedan mališan otići kući sa željom da i sam ima svoju biljku ili više njih, a roditelji će rado ostvariti tu ideju.

Sve ovo nije teško, ne oduzima mnogo vremena ni novca. Treba samo imati dobru volju i dete će rado prihvatiti predlog koji se u velikoj meri razlikuje od igranja igrica i gledanja televizije.
Uživajte sa najmlađima, jer će, po zakonima prirode, i oni jednom biti odrasli. Poklonite im sada dovoljno vremena i razumevanja i to će se vratiti. Priroda ne greši.

Povezani postovi

Sreća je u pokretu – vežbajte sa decom, igrajte se i stvarajte zdrave navike

Veoma često čujemo priče da su deca sve gojaznija zbog nedostatka fizičke aktivnosti i

Šta se dešava kada mališani biraju garderobu i sami se spremaju za vrtić i školu?

Kako počinju vaša jutra? Da li mališani insistiraju da sami biraju garderobu ili rasprave

Razvijajte veliku ljubav prema čitanju od malih nogu

Čitanje je veoma važno i to svi roditelji dobro znaju. Pomaže u razvoju govora, učenju

Ima neke čarolije u Zmajevim pesmama

Jovan Jovanović Zmaj – naš prvi pesnik koji je pisao za decu. I baš

Snežne radosti i male dečje ludosti – svako pamti zimske nestašluke

Zima, zima, e pa šta je! Zima je. Kalendarski je stigla odavno, ali prava zima,

Tajne prave ljubavi otkrivaju se kroz igru, bajke i priče

Kad nekog voliš… Nedavno mi se u parku sa decom desilo nešto vrlo zanimljivo. Brat (5

SASH – dečja odeća sa autorskim ilustracijama

Šta je sloboda? Svi žele da budu slobodni, zar ne? Da se osećaju opušteno i

SASH dečja odeća partner dečijeg TV serijala „Uprirodise“

Uskoro ćemo na Radio-televiziji Srbije u sklopu obrazovno-naučnog programa školske redakcije gledati dečiji igrano-dokumentarni