Dobro došli na SASH dečju prodavnicu
PODRŠKA: +381 21 522 768

Blog Post

Razvijajte veliku ljubav prema čitanju od malih nogu

Čitanje je veoma važno i to svi roditelji dobro znaju.
Pomaže u razvoju govora, učenju jezika, obogaćuje fond reči, podstiče kreativnost i budi neka nova interesovanja.

Kroz slike i reči deca uče da logički razmišljaju, organizuju informacije i na taj način kreiraju svoj stav i razmišljanje.

Kada mališani posmatraju slikovnice, a zatim povezuju osobine junaka, situacije i postupke u priči, razvijaju posebnu veštinu organizovanja informacija koja će im u velikoj meri pomoći da upoznaju svet i društvene odnose.

Deca koja imaju naviku i želju za čitanjem često i lako ostvaruju uspehe u školi, na fakultetu, a kasnije i u životu.

Kako razviti naviku čitanja kod dece?

Nekada je bilo lako zainteresovati decu da pročitaju knjigu – dovoljno je da čuju nekoliko šala ili zanimljivosti o glavnim junacima i već počinju da okreću stranice.

Danas su ostvarenja nove tehnologije zanimljivija od knjiga i dečijih časopisa.

Ali dobra vest je da deca i danas čitaju. Verovali ili ne, postoje načini da vaše dete zavoli knjige.

 

Čitajte im često

Prvi i najvažniji savet je da veoma rano počnete da mališanima čitate slikovnice, knjige i sve što mislite da bi bilo zanimljivo. Bebe takođe vole da slušaju mame i tate dok im čitaju lepe pesmice ili priče. To budi rani razvoj govora i učenje jezika.

Deca prate model roditelja. Kada vide da mama i tata često čitaju knjige, to će im postati sasvim uobičajena scena i radnja koju će i sami usvojiti.

Birajte šta i kako čitate

Veoma je važno da pažljivo birate literaturu za decu. Pratite interesovanja svog deteta, a  informacije o uzrastu naći ćete u knjižarama ili u samim knjigama.

Obratite posebnu pažnju na poruke koje knjiga nosi, jer mališani razmišljaju o postupcima junaka, analiziraju, maštaju i stvaraju životne vrednosti kroz priče koje im čitaju roditelji.

Važno je i da knjiga ili priče imaju interesantnu radnju, ali i da se sami potrudite da čitate izražajno sa dozom glume, jer dete treba da doživi scene iz teksta i shvati koliko je čitanje zanimljivo.

Podstičite ljubav prema knjigama

Mališani se često vežu za jednu knjigu pa traže da im se iznova čitaju neke priče ili pesme. To su normalne faze koje brzo prođu i greška je kada roditelji na silu prekidaju detetovu vezanost za određene priče.

Kada deca dođu u fazu samostalnog čitanja i biranja knjiga, roditeljski posao se ne završava. Ljubav prema čitanju treba da raste i postaje jača. Možete im pomoći tako što ćete ih učlaniti u biblioteku, što će zaista biti zanimljivo, jer se na taj način budi osećaj odgovornosti – knjigu treba pažljivo čuvati i vratiti je u određeno vreme.

Šta ako ne ide baš sve po planu?

Ima situacija kada bi roditelji jako voleli da su ranije počeli sa stvaranjem navike čitanja kod dece, jer shvataju koliko knjige i razvoj jezičkih mogućnosti mogu da pomognu u životu.

Međutim, nije sve izgubljeno. Kada dete pokazuje određeni otpor prema čitanju, možete biti snalažljivi i pokazati mu koliko su knjige zanimljive. Pokušajte da se dogovorite – sat vremena čitanja – sat vremena gledanja televizije ili igranja. Veoma je važno da u tim trenucima birate knjige koje će im sigurno biti zanimljive. Verujte, vrlo brzo ćete videti rezultate – čitanje će postati jedna od omiljenih aktivnosti.

I za kraj – znate li šta može biti najzanimljivije?

Šta mislite i o tome da sa decom čitate iste knjige pa da zatim diskutujete o radnji, postupcima junaka i porukama koje priča nosi?

Svi će nešto naučiti i upoznati se međusobno iz novog ugla, a o sreći tokom razgovora o knigama suvišno je i govoriti. To se može samo osetiti.

Povezani postovi

Sreća je u pokretu – vežbajte sa decom, igrajte se i stvarajte zdrave navike

Veoma često čujemo priče da su deca sve gojaznija zbog nedostatka fizičke aktivnosti i

Šta se dešava kada mališani biraju garderobu i sami se spremaju za vrtić i školu?

Kako počinju vaša jutra? Da li mališani insistiraju da sami biraju garderobu ili rasprave

Kada cveta bašta, razvija se mašta – ideje za igru i učenje

Živimo u takvom vremenu da nam je sve osim prirode postalo prirodno. Računari, telefoni,

Ima neke čarolije u Zmajevim pesmama

Jovan Jovanović Zmaj – naš prvi pesnik koji je pisao za decu. I baš

Snežne radosti i male dečje ludosti – svako pamti zimske nestašluke

Zima, zima, e pa šta je! Zima je. Kalendarski je stigla odavno, ali prava zima,

Tajne prave ljubavi otkrivaju se kroz igru, bajke i priče

Kad nekog voliš… Nedavno mi se u parku sa decom desilo nešto vrlo zanimljivo. Brat (5

SASH – dečja odeća sa autorskim ilustracijama

Šta je sloboda? Svi žele da budu slobodni, zar ne? Da se osećaju opušteno i

SASH dečja odeća partner dečijeg TV serijala „Uprirodise“

Uskoro ćemo na Radio-televiziji Srbije u sklopu obrazovno-naučnog programa školske redakcije gledati dečiji igrano-dokumentarni